Mobilitate
Transport
În ciuda atractivității sale economice, România are încă o lipsă de infrastructură, deoarece extinderea rețelei de drumuri și căi ferate a fost neglijată de-a lungul anilor. Rutele de transport public construite în comunism pentru a conecta mari zone industriale cu zonele rezidențiale vecine nu au fost adaptate la noile cerințe în ultimii peste 30 de ani. Infrastructura de transport public a fost modernizată (în principal prin achiziția de mijloace de transport noi), dar nu a fost conectată de noile zone de dezvoltare urbană. Există, de asemenea, un deficit de noduri intermodale care ar îmbunătăți transportul de persoane și ar asigura conexiunea optimă între localități.
În 2022 erau 86.336 km de drumuri publice în România, dar numai 949 km de autostrăzi și 6.197 km de drumuri europene.
În ceea ce privește căile ferate publice, lungimea acestora era de 10.615 km. Cele mai dense linii sunt în regiunea București-Ilfov (206,3%), regiunea Vest (60%), regiunea N-V (47,9%) și regiunea Sud-Muntenia (43,8%).
Creșterea continuă a volumului de transport de mărfuri a dus la creșterea numărului de vehicule rutiere de transport de marfă, cu costuri suplimentare, poluare, accidente și efecte sociale negative.
Transportul intermodal face posibilă combinarea avantajelor specifice ale fiecărui mod de transport, cum ar fi flexibilitatea transportului rutier, capacitatea ridicată a transportului feroviar, costul redus al transportului maritim și viteza ridicată a transportului aerian, în avantajul unei anumite rute.
Guvernul român a recunoscut problema și a planificat investiții de 36 de miliarde de euro a pentru perioada 2016-2030, conform Masterplanului pentru Transporturi (GTMP) care rezumă dezvoltarea strategică a întregii infrastructuri de transport din România.
Logistica
Evoluția pozitivă a consumului privat din ultimii ani a influențat serviciile de logistică din România.
Experții consideră că România a recuperat recent foarte mult din decalajele pe care le avea in domeniul de transport și este în măsură să ofere servicii logistice din ce în ce mai bune. Pentru a continua această tendință, România trebuie să aloce sume importante de bani pentru dezvoltarea infrastructurii de transport, pentru a profita de locația geografică favorabilă și a deveni un centru logistic important în Europa Centrală și de Est. Avantajele României se caracterizează prin doi factori geografici principali: apropierea de piețele dezvoltate din Europa Centrală si existența portului Constanța pe Marea Neagră, o bună legătură între Europa și Asia.