30.000 de stații de încărcare pentru mașinile electrice sunt prevăzute până la jumătatea anului 2026

30.000 de stații de încărcare pentru mașinile electrice sunt prevăzute până la jumătatea anului 2026

România intenționează să îmbunătățească infrastructura națională pentru carburanții alternativi la vehiculele rutiere, ceea ce include instalarea a cel puțin 30.000 de puncte de reîncărcare până la jumătatea anului 2026, după cum a anunțat comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean.

Proiectele vor fi finanțate din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Potrivit comisarului pentru transporturi, UE trebuie să mențină și să dezvolte alternative lichide durabile  la combustibilii alternativi, astfel încât „să putem beneficia de economii majore  prin utilizarea conductelor și a infrastructurii de alimentare existente, astfel încât să putem decarboniza mai rapid parcurile auto existente, pentru a reduce costurile tranziției”.

România are alocate aproximativ 12 miliarde de euro pentru transporturi, iar Adina Vălean a subliniat că aceste fonduri europene se extind dincolo de infrastructura tradițională.

„Finanțăm soluții inovatoare pe întreg lanțul logistic, care cuprind stații de reîncărcare, sisteme inteligente de management al traficului, parcări digitalizate și securizate pentru camioane și terminale multimodale de marfă sau de pasageri. Peste 1,6 miliarde de euro au fost rezervate, de exemplu, pentru a finanța proiecte de stații de reîncărcare”.

România a depus cinci proiecte în cadrul programului de finanțare pentru stații de reîncărcare.

Sursa Euractiv