Spații de sport urbane: soluții pentru a rămâne în formă în orașe

CUM SE TE MENȚII ÎN FORMĂ ÎN ORAȘ

Abia în ultimele decenii orașele s-au adaptat pentru a integra sportul în spațiul public. Orașele de astăzi aspiră la creșterea sănătății populației ca serviciu public. În acest context, spațiile de sport urbane au reapărut. Ele reprezintă o rețea de infrastructuri pe care orașele le implementează eterogen prin parcuri, facilități specifice sau prin proiectarea infrastructurilor care favorizează activitatea fizică.

DE CE SUNT IMPORTANTE SPAȚIILE SPORTIVE

Spațiile de sport urbane îndeplinesc diverse funcții. Mai presus de toate este bătălia între o populație activă sau inactivă fizic. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), inactivitatea fizică cauzează aproximativ 600.000 de decese premature pe an în Europa și o pierdere acumulată de 5,3 milioane de ani de ani de viață sănătoși în termeni cantitativi.

OMS indică faptul că o populație activă constituie o valoare incalculabilă pentru sănătate și transport; crește productivitatea economică și nivelul de satisfacție al populației și revitalizează cartierele prin îmbunătățirea coeziunii sociale.

MOBILIERUL CA INSTRUMENT PENTRU CREAREA SPAȚIILOR DE SPORT URBANE

Atunci când dezvolți spații sportive urbane intră în joc planificarea prin încorporarea mobilierului inteligent.

Parcurile calistenice au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani. Acestea sunt compuse din structuri simple, „leagăne” concepute de experți pentru a profita la maximum de exerciții fizice prin propria greutate.

Acestea oferă o fereastră de sănătate fizică populației în vârstă. Prin urmare, orașe precum San Antonio (Statele Unite), dau o importanță specială ”stațiilor de fitness”. Compania municipală este atât de angajată față de stații încât a comandat înregistrarea și publicarea a 35 de videoclipuri care explică modul în care funcționează.

INFRASTRUCTURĂ CARE PROMOVEAZĂ ACTIVITĂȚI FIZICE

Orașele încearcă să încurajeze activitatea fizică prin infrastructură. Nu mai doresc să instaleze facilități sportive, ci mai degrabă să transforme spațiile existente. Parcurile sau zonele verzi au devenit spații esențiale pentru alergători sau excursioniști.

La fel, reconvertirea străzilor și a acceselor urbane a devenit esențială pentru a integra alte forme de transport, cum ar fi biciclete, sau spații permanente, cum ar fi skate park-uri sau pereți de cățărat.

Un exemplu perfect în acest sens este ciclismul în Copenhaga. Orașul a cheltuit 150 de milioane de dolari în ultimii zece ani pentru infrastructura de ciclism, care a inclus construirea a peste 12 poduri. În schimb, estimează economii anuale de 261 de milioane de dolari în costuri de sănătate.

Spațiile verzi și zonele sportive în aer liber pot aduce multe beneficii orașelor moderne. Ele pot îmbunătăți rezistența societății printr-un urbanism mai puțin agresiv, un angajament față de sănătate și servicii de sănătate mai descongestionate.

 

Sursă: acest articol a fost publicat pe 10.03.2021, în Tomorrow.City. Autor: Jaime Ramos