Străzi dezirabile

Ce face o stradă să fie atractivă? Pe unde preferă oamenii să meargă și de ce?

În ultimul an, pandemia a forțat schimbări dramatice în orașele noastre, mai ales când vine vorba de locuri publice în aer liber. Din cauza restricțiilor, traficul pe străzile aglomerate a fost mai redus, arătându-ne o realitate diferită a orașelor fără mașini.

În loc să privim străzile ca spații pentru mașini, acestea ar putea fi considerate locuri pentru comunități, care susțin economiile locale, încurajează stilul de viață mai sănătos și îmbunătățesc calitatea aerului. Prin prioritizarea pietonilor și prin crearea de străzi plimbabile, toate acestea ar putea fi realizate. Janette Sadik-Khan, fost comisar al Departamentului Transporturilor din New York, spunea despre transformarea secțiunilor din Times Square în piețe pietonale mari: „Este posibil să vă schimbați rapid străzile. Nu este scump, poate oferi beneficii imediate și poate fi destul de popular. Trebuie doar să vă reimaginați străzile. Sunt ascunse la vedere. ”

Cum arată o stradă dezirabilă?

Potrivit studiului efectuat de MIT Senseable City Lab, Desirable Streets: Using Deviations in Pedestrian Trajectories to Measure the Value of the Built Environment  (Străzi dezirabile: folosind abateri în traiectorii pietonale pentru a măsura valoarea mediului construit), dezirabilitatea este un termen folosit pentru a „descrie segmentele de stradă pe care pietonii le folosesc sistematic atunci când se abat de la cea mai scurtă cale, indiferent de originea sau destinația călătoriei lor ”.

În medie, pietonii aleg să meargă cu aproximativ 10% mai departe decât cea mai scurtă cale.

Analizând abaterile oamenilor de la cea mai scurtă cale în peste 120.000 de călătorii, cercetătorii de la MIT au descoperit că există 3 motive principale pentru acest comportament:

  • pentru a evita drumurile majore aglomerate
  • pentru a vizita facilități și magazine și
  • pentru a accesa spațiul verde

Noile date și tehnologia pot ajuta urbaniștii și factorii de decizie politică să înțeleagă dinamica geo-socială a cartierului sau a orașului. Un indice de dezirabilitate permite urbaniștilor să identifice zonele cu dezirabilitate redusă care au nevoie de îmbunătățiri. De asemenea, indexul poate urmări modul în care anumite străzi se schimbă în timp. Acest lucru poate fi util pentru revitalizarea străzilor aflate în dificultate sau pentru detectarea zonelor afectate de schimbări urbane.

Cercetarea MIT a concluzionat că străzile dezirabile au acces mai bun la parcuri, trotuare bune și o prezență mai mare a mobilierului urban, subliniind importanța infrastructurii pietonale pentru susținerea activității pietonale și, de asemenea, oferind dovezi privind importanța parcurilor pentru activitatea fizică și agrement.

Străzile orașului post-pandemie

După declanșarea pandemiei Covid, s-a vorbit mult despre măsurile pe termen scurt pentru a sprijini distanțarea socială și activitățile în aer liber din orașe, rezultând inițiative de succes. Odată cu restrângerea restricțiilor și numărul tot mai mare de pietoni și bicicliști, orașele trebuie să se adapteze la noile comportamente și condiții și să dezvolte o strategie pe termen lung pentru spațiile publice. Cu ajutorul big data, a noilor tehnologii și a planificării urbane inteligente, orașele noastre post-pandemie pot deveni mai rezistente , mai sănătoase și mai prietenoase cu oamenii, dacă se poate îmbunătăți mersul pe jos. Sau, așa cum a afirmat consilierul orașului Barcelona Janet Sanz când a vorbit în 2016 despre „superblocurile” din Barcelona (mini-cartiere cu acces redus pentru mașini și „spații cetățenești” verzi în jurul cărora circulă traficul): „Obiectivul nostru este ca Barcelona să fie un oraș în care să se trăiască „.

Și în România apar inițiative noi. Ministerul Mediului a lansat săptămâna aceasta campania civică „Vinerea verde” într-un efort de reducere a poluării în marile orașe, cerând șoferilor să își lase mașinile acasă o dată pe săptămână.

Instituțiile din România vor trebui să își informeze angajații despre această campanie și să le ceară să aleagă o altă metodă de transport vinerea, dacă au posibilitatea. Participarea este voluntară, iar cei care vor alege mijloacele de transport în comun vor călători gratuit.