Oficialii europeni își propun ca Uniunea Europeană să devină, până în anul 2050, „primul continent neutru din punct de vedere climatic”, prin transformarea acesteia într-o societate „echitabilă și prosperă, cu o economie modernă, competitivă, neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei și circulară și cu un mediu fără substanțe toxice”, se arată în Regulamentul (UE) 2024/1781.
Conform acestui regulament, adoptat de Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene, orice produs electronic introdus pe piața UE începând cu anul 2026 trebuie să fie proiectat și asamblat astfel încât să poată fi reparat, reutilizat sau reciclat cu ușurință, transmite Asociația Environ, implicată în managementul deșeurilor de echipamente electrice și electronice din România. Astfel, pentru a putea fi comercializat și folosit în Uniunea Europeană, orice produs trebuie să aibă, începând cu anul 2026, un pașaport digital, care să dovedească îndeplinirea unor cerințe minime de proiectare ecologică. In acest fel, durata de viață a echipamentelor electrice ar urma să fie, în medie, cu 5 ani mai mare, in comparație cu cele aflate în prezent pe piață, care nu au fost create pentru a fi sustenabile pe parcursul întregului ciclu de viață și trebuie înlocuite frecvent, ceea ce duce la un consum semnificativ de energie și resurse.
Potrivit Roxanei Puia, directoare de marketing a Asociației Environ, generarea unor cantități uriașe de deșeuri este „un comportament stimulat de producători prin ceea ce numim obsolescență (uzură morală) programată”. Aceasta afirmă că noile reglementari privind proiectarea ecologică a produselor și dreptul la reparație sunt măsuri absolut necesare, în contextul în care se aruncă tone de deșeuri electronice în fiecare an, responsabilizarea producătorilor fiind primul pas, iar educarea și conștientizarea consumatorilor cel de-al doilea, pentru a avea o planetă cu mai puține deșeuri.
Totodată, noile reglementări introduc cerințe de informare specifice, care includ clase de reparabilitate si durabilitate, amprenta asupra mediului, precum și informații cu privire la modul de instalare, utilizare, întreținere și reparare a produsului. Acestea au ca scop îmbunătățirea durabilității și fiabilității produselor, având un impact semnificativ asupra eficienței energetice, a conținutului de materiale reciclate și a utilizării eficiente a resurselor. Aceste norme reglementează, de asemenea, etichetele produselor si prezintă ajutorul pe care IMM-urile îl primesc pentru a fi sustenabile și a respecta cerințele referitoare la proiectare ecologică, cum ar fi investițiile în infrastructura fizică și digitală, accesul la finanțare și acordarea de avantaje fiscale.
Pentru informații suplimentare, vă rugăm să consultați G4Media și Hotnews.
Sursa imaginii: iStock