Restauratorii români  în vizită în Germania pentru un schimb de experiență în domeniul noilor tehnologii

Restauratorii români  în vizită în Germania pentru un schimb de experiență în domeniul noilor tehnologii

Peste 20 de arhitecți, constructori și profesioniști în domeniul imobiliar împreună cu reprezentanți ai administrației publice locale vor merge în perioada 12-16 iunie, în Germania – orașele Dortmund, Essen, Aachen și Düsseldorf-  într-o vizită de informare, organizată de  Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România), în cadrul programului de dezvoltare al piețelor, al Ministerului german al Economiei și Protecției Climatice.

Este o oportunitate pentru companiile mici și mijlocii din România și pentru factorii de decizie de a se informa cu privire la tehnologiile de conservare și restaurare a patrimoniului și la rezultatele aplicării acestora în Germania.

Delegația din România se va întâlni, printre alții, cu autoritățile germane care se ocupă de promovarea meșteșugurilor, vor face vizite ghidate la fosta mină de cărbune din Zollverein, la catedralele din Köln și Aachen și în orașul Köln, vor vizita atelierele de zidărie și tâmplărie din Aachen și vor asista la demonstrații de scanare și modelare 3D, tehnică folosită pentru restaurarea părților care lipsesc dintr-un  monument.

Un eveniment de prezentare va fi organizat la Camera de Meserii din Dortmund, în cadrul căruia companiile germane vor putea să întâlnească potențiali parteneri români și să obțină o imagine de ansamblu asupra sectorului de restaurare din România.

Sectorul conservării și reabilitării monumentelor devine din ce în ce mai important în România, pe măsură ce crește gradul de conștientizare în societate. Pionieri în acest domeniu sunt orașele situate în centrul și vestul României, cum ar fi Sibiu, Alba Iulia, Brașov, Oradea, care și-au reabilitat sau își reabilitează în prezent centrele istorice.

Este de așteptat ca în următorii ani să se desfășoare la Timișoara o activitate intensă în domeniul reabilitării monumentelor, în condițiile în care orașul este una dintre capitalele culturale europene în 2023. În ultima perioadă, de asemenea, au fost restaurate biserici, în special în nordul țării, dar și unele biserici fortificate din Transilvania.